Ads Top

Heetwaterproef tegen de Aziatische duizendknoop teleurstellend

De proef om met heet water de Aziatische duizendknoop definitief te verwijderen was niet succesvol. Na 3 jaar, en 5 tot 7 behandelingen per jaar, is nergens de duizendknoop 100% weg.

Op steeds meer plekken in Gelderland komen Aziatische duizendknopen voor. Deze plantensoort kwam van nature niet voor in Nederland, maar kwam hier door de mens.

Aziatische duizendknopen zijn zeer moeilijk te bestrijden, omdat ze zo snel groeien en hun wortelstokken iedere keer weer uitlopen. Ze rukken steeds verder op in natuurterreinen, bermen, tuinen, plantsoenen en tussen verhardingen als asfalt en steen. Ze verdringen de oorspronkelijke planten.

Een relatief nieuwe manier van bestrijden is de behandeling van duizendknoop met heet water. Door heet water te injecteren in de grond worden de wortels van de duizendknoop verzwakt. Er ontstaan onder meer brandwondjes op de wortels, waardoor de plant vatbaar wordt voor schimmels. De duizendknoop raakt verzwakt en de haarden worden kleiner.

In Gelderland is een aantal proeflocaties langs wegen met deze methode behandeld. Na 3 jaar, en 5 tot 7 behandelingen per jaar, is nergens de duizendknoop 100% weg.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.