Ads Top

Minder stikstofneerslag op natuurgebied Wormer- en Jisperveld

Met de aankoop van landbouwgrond in Starnmeer, slaat de provincie Noord-Holland naar eigen zeggen meerdere vliegen in één klap. Stikstofneerslag op het Natura 2000-gebied Wormer- en Jisperveld neemt af en de dijkverzwaring in dit gebied kan doorgaan, omdat lokale agrariërs gecompenseerd kunnen worden in grond.

Aanleiding van de aankoop is de dijkversterking van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) in de polder Starnmeer. Om deze dijkversterking mogelijk te maken heeft HHNK ongeveer 11 hectare landbouwgrond nodig. Uit gesprekken met de lokale grondeigenaren bleek al snel dat de meeste agrariërs graag in grond gecompenseerd wilden worden.

Het melkveebedrijf in Starnmeer kon zich vanwege de ligging naast het beschermde Wormer- en Jisperveld niet ontwikkelen. De agrariër kocht daarom landbouwgronden en een boerderij in de gemeente Bergen.

De provincie kocht naast het melkveebedrijf met 19 hectare landbouwgrond in de Starnmeer, ook de stikstofvergunning en 9 hectare landbouwgrond buiten de Starnmeer. De stikstofneerslag op het Europees beschermde natuurgebied Wormer- en Jisperveld vermindert daardoor met 5 mol per jaar.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.