Ads Top

Oeso-contactpunt verklaart klacht tegen ‘Nederlands’ oliebedrijf Pluspetrol ontvankelijk

Het Nationaal Contactpunt OESO-richtlijnen (NCP) accepteert de klacht die vier inheemse organisaties vorig jaar indienden tegen Pluspetrol.

Het op papier in Amsterdam gevestigde oliebedrijf moet zich verantwoorden voor ernstige vervuiling in de Peruaanse Amazone. Het NCP kijkt daarbij ook naar de fiscale constructies die Pluspetrol in staat stellen om belasting te ontwijken. Het bedrijf heeft laten weten niet mee te werken aan de OESO-procedure.

Het is voor het eerst dat het NCP een klacht ontvankelijk verklaart waarin niet alleen het gedrag van multinationals ten aanzien van milieu en mensenrechten ter sprake komt, maar ook het gebruik van het Nederlandse belastingsysteem voor het ontwijken van belastingen.

De vier inheemse federaties dienden de klacht tegen Pluspetrol op 11 maart 2020 in bij het NCP in Den Haag, samen met SOMO en Oxfam Novib. Het van oorsprong Argentijnse oliebedrijf, dat hoofdkantoor houdt in Amsterdam via een ‘brievenbusconstructie’, heeft zich volgens hen jarenlang schuldig gemaakt aan ernstige milieuverontreiniging en het schenden van de rechten van de inheemse bevolking in de buurt van hun olievelden.

Pluspetrol heeft bijna tweeduizend verschillende locaties in het Amazonegebied vervuild door het lozen van giftig afvalwater en het laten weglekken van olie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.