Ads Top

Kunnen we het zonlicht dimmen om klimaatverandering af te remmen?


In de afgelopen eeuw is de temperatuur op aarde ongeveer een graad gestegen en de warmterecords  externe linkvliegen ons om de oren. We kunnen er dus niet langer om heen: de opwarming van de aarde is een serieus probleem dat onze directe aandacht vraagt. 

Steeds vaker kijken onderzoekers hierbij naar technologische oplossingen, wat op zowel bijval als weerstand kan rekenen van de maatschappij. Een goed voorbeeld is geo-engineering, waarbij de natuurlijke systemen van de aarde op een grootschalige manier kunstmatig worden gemanipuleerd. Denk aan ruimteschilden die zonlicht weerkaatsen om de temperatuur te verlagen. Of het storten van ijzer in de oceanen om de groei van plankton te stimuleren en zo de CO2 opname te vergroten.

De Amerikaanse wetenschapsjournalist Elizabeth Kolbert spreekt in een interview met Nieuwsuur over het dimmen van de zon door een vulkaanuitbarsting te simuleren. De grote hoeveelheid stofdeeltjes die daarbij vrijkomt, blokkeert het zonlicht en leidt zo tot tijdelijke temperatuurdaling. 

Dr. Claudia Wieners (IMAU)  externe linklegt in de lezing "Hoe ziet de toekomst van de weersverwachting eruit?  externe link" uit dat dit nagebootst kan worden door kleine deeltjes zwaveldioxide te injecteren in de lucht met vliegtuigen. Onderzoekers van onder andere Harvard University doen hier al onderzoek naar. Het eerste experiment stond gepland voor deze zomer in Zweden, maar stuitte op flinke weerstand en is daarom afgelast  externe link.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.