Ads Top

Studenten van Team CASA bouwen nul-op-de-meter-woning in Helmond

Comfortabel, betaalbaar en extreem duurzaam. Dat zijn de drie eigenschappen van de toekomstbestendige woning die Team CASA – een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven – samen met bouwbedrijf Hurks en woningcorporatie Woonbedrijf optrekt in het Brainport Smart District in Helmond.

De bouw van het huis, dat bekendstaat om zijn unieke klimaatsysteem, bereikte inmiddels het hoogste punt. De oplevering staat gepland voor eind juni.

De betonloze woning is gemaakt van staal en volledig herbruikbaar hout. Uniek is het feit dat de warmtepomp vooral in de zomer aanstaat en niet in de winter, waardoor veel minder stroom nodig is om het huis te verwarmen. Het geheim bevindt zich onder het huis: het gaat om een waterbassin van 104 kubieke meter. De warmte van de warmtepomp wordt namelijk gebruikt om het bassin te verwarmen om die vervolgens in de koude wintermaanden als verwarming te gebruiken.

Er is via dit systeem dus geen sprake van overtollige energie in de zomer en een tekort in de winter, waarmee een piekbelasting op het elektriciteitsnet wordt voorkomen. De energie die de warmtepomp gebruikt is overigens afkomstig van het energiedak dat via een zonnepanneel en zonneboiler zowel elektriciteit als warmte genereert. CASA 1.0 is daarmee in feite en nul-op-de-meter-woning die een stap verder gaat.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.