Ads Top

Zwolle zoekt naar stikstofoplossingen met lokale stikstofstrategie

De landelijke stikstofregels spelen sinds 2019 een belangrijke rol bij het maken en uitvoeren van vooral de grotere bouwplannen in heel Nederland. Bijvoorbeeld bij het bouwen van veel woningen, nieuwe wegen of bedrijven. Ook in Zwolle. Voor het overgrote deel van de Zwolse omgevingsvergunningen leveren stikstofregels geen belemmeringen op.

Bestemmingsplannen voor een uitbreiding van een bedrijventerrein of woonwijk zijn vanwege het landelijke stikstofbeleid lastiger te realiseren. Bij verschillende plannen vragen de stikstofregels bijvoorbeeld om extra berekeningen, maatregelen of nieuwe oplossingen. Hierdoor duurt het maken van plannen langer en dat is niet wenselijk. Het college van B&W legt daarom een stikstofstrategie voor aan de gemeenteraad. Een lokale aanpak om de balans te zoeken tussen beschermen en vernieuwen. Eén van die mogelijkheden is een ‘gemeentelijke stikstofbank’.

De landelijke stikstofregels zijn er om belangrijke natuurgebieden te beschermen. Deze natuurgebieden worden de Natura2000-gebieden genoemd. In Zwolle is dat het Zwarte Water/de Vecht in het noorden en de IJssel in het zuiden. Dat betekent dat plannen zoals nieuwe woonbuurten of extra bedrijven dichtbij deze gebieden moeilijk te realiseren zijn. Maar ook plannen die iets verder van deze gebieden liggen, kunnen lastiger uit te voeren zijn door de stikstofregels. Bijvoorbeeld een grotere nieuwe woonwijk of een uitbreiding van een bedrijventerrein. Uitbreidingen brengen ook meer verkeer met zich mee. Verkeer zorgt voor een toename van stikstof in de lucht.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.