Ads Top

Gemeenten schieten te hulp voor asbestvrije schuur


Steeds meer gemeenten komen in actie voor gezonde daken. Tijdens de Week van de Asbestvrije Schuur krijgen particuliere schuureigenaren hulp van hun gemeente om asbestdaken te verwijderen.

Deze gerichte actieweek vindt plaats van maandag 13 tot en met zondag 19 september 2021. In onder meer Assen, Eemnes en Oss werken bewoners en de gemeente samen aan een gezondere buurt, want asbestdaken vormen een risico.

Gemeenten helpen de schuureigenaren door bijvoorbeeld gratis beschermende kleding en inpakmateriaal beschikbaar te stellen, asbestafval in de wijken op te halen en informatie te geven over hoe je veilig je asbestdak kunt verwijderen. In 2020 sloeg een soortgelijke aanpak in Nieuwegein ook aan. Inwoners vervingen samen met de gemeente 20 procent van het totaal aan particuliere asbestdaken kleiner dan 35 m².

Sinds 2016 doet onderzoeksbureau GfK in opdracht van Milieu Centraal tweejaarlijks een onderzoek in heel Nederland onder eigenaren met een woning van vóór 1994. Vanaf dat jaar werd de toepassing van asbest verboden. Ondanks dat een voorgenomen verbod op asbestdaken niet doorging in 2019, steeg toch de actiebereidheid onder eigenaren naar 30% in 2020. Huizenbezitters vinden het dus steeds belangrijker dat hun huis en dak asbestvrij is.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.