Ads Top

OM eist gevangenisstraffen en geldboetes in omvangrijke milieufraudezaak

 

Op 20 september startte de rechtbank met de behandeling van een omvangrijke milieufraudezaak tegen 19 verdachten.

De milieufraudezaak kwam aan het rollen naar aanleiding van een anonieme melding in januari 2015 over een bedrijf met een biogasinstallatie. Dankzij de melding werd een onderzoek naar deze vennootschap gestart. Het OM eist tegen hoofdverdachten gevangenisstraffen tot 12 maanden en geldboetes tot een hoogte van 160.000 euro.

Het verwijt is dat verdachten illegaal in industrieel digestaat (kort gezegd een organisch restproduct van het vergistingsproces, vallend onder de regelgeving van dierlijke bijproducten) hebben gehandeld. De toepassingsmogelijkheden voor het digestaat in Nederland zijn zeer beperkt.

In feite kon het enkel naar een verbrandings-/ stortlocatie, of biogas-/composteringsinstallatie worden gebracht. Het OM heeft sterke vermoedens dat dit dierlijke bijproducten bevattende digestaat bij agrariërs in de mestkelder is gepompt om vervolgens als mest over het land te worden uitgereden.

Daarnaast is de verdenking dat het digestaat in mestopslagen in Limburg vlakbij de Duitse grens werd gebracht, waar ook dierlijke mest terecht kwam. Bij de afvoer van het mengsel van digestaat en dierlijke mest uit deze mestopslagen, bleek dat het als 100% dierlijke mest naar Duitsland werd geëxporteerd. Duitse landbouwers dachten pure varkensgier te ontvangen. Het gaat daarbij om een periode van ruim 6 jaar en vele tonnen digestaat.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.