Ads Top

'Nederland door klimaatverandering afvoerputje van Europees overstromingsafval'

Nederland moet zich gaan voorbereiden op grote hoeveelheden afval, die door extreme regenval via de rivieren het land instromen.

Nu de kans op extreme regenval door klimaatverandering tot wel negen keer groter is geworden, zoals de studie van verschillende onderzoekers van Europese klimaatinstituten en universiteiten aantoont, ligt ernstige vervuiling van onze rivieroevers op de loer. Dat stelt Marijke Boonstra, onderzoeker en woordvoerder namens Schone Rivieren

De rampzalige overstromingen in Limburg, België en Duitsland hebben heel duidelijk gemaakt dat Nederland het afvoerputje van Europees overstromingsafval is.

Bij Schone Rivieren maken men zich grote zorgen over de vervuiling. Na de heftige overstromingen in juli wordt steeds duidelijker wat rivieren meevoeren en nu in grote hoeveelheden afzetten op de oevers: heel veel afval. Rijkswaterstaat ruimde al miljoenen kilo’s afval op en tijdens de Maas Cleanup van 14 augustus in Limburg is er 137.000 kilo afval opgeruimd door meer dan drieduizend vrijwilligers. Dit toont aan dat er grote hoeveelheden afval worden meegevoerd en afgezet op de rivieroevers.


Als extreme regenval vaker zal voorkomen, moet Nederland zich voorbereiden op grotere afvalstromen die de Nederlandse rivieren en oevers vervuilen en natuurschade veroorzaken. De overheid zal extra budgetten beschikbaar moeten stellen voor toekomstige opruimacties, afvangsystemen en investering in onderzoek om beter te voorspellen hoe overstromingsafval zich via rivieren verplaatst.

Tussen 15 oktober en 15 november gaan vele honderden vrijwilligers van Schone Rivieren, de samenwerking van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation, weer op pad om het afval langs de Nederlandse rivieroevers in kaart te brengen. De verwachting is dat er veel overstromingsafval aangetroffen gaat worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.