Ads Top

Consumentenbond en Stichting Car Claim werken samen voor massale dieselclaim

De Consumentenbond en Stichting Car Claim gaan samen de strijd aan tegen fabrikanten van sjoemeldiesels. De partijen bundelen lopende en toekomstige collectieve claims. En richten zich daarbij op verschillende automerken die sjoemelsoftware gebruikten.

Consumenten met een dieselauto uit 2009 t/m 2019, kunnen op de website van de Consumentenbond een kentekencheck invullen. Daarmee zien ze direct of hun auto sjoemelsoftware heeft. En of de auto een schadevergoeding kan krijgen. Deze kan oplopen tot duizenden euro’s. Afhankelijk van het merk en type auto.

Sjoemelsoftware zorgt ervoor dat auto’s in een testomgeving anders functioneren. En minder schadelijke stoffen uitstoten dan in normale omstandigheden. In de test, die moet bepalen of de auto de weg op mag, lijken ze dus schoner dan ze zijn. 

Sjoemeldiesels stoten te veel stikstof (NOx) uit. Dat is schadelijk voor de gezondheid. Het leidt tot hartkwalen, longziekten en vroegtijdig overlijden. In 2018 wees de Gezondheidsraad op de grote rol van sjoemeldiesels bij de slechte luchtkwaliteit in Nederland. En de impact daarvan op de volksgezondheid.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.