Ads Top

'Saharastof veroorzaakt donderdagochtend vieze auto’s'

Vandaag trekt een flinke wolk Saharastof over het land. Het stof zit hoog in de lucht en behalve een rodere zonsondergang en een waas in de lucht zullen we niet veel van het stof merken. In de nacht naar donderdag kan het af en toe regenen en daarmee kan het stof naar beneden komen. Donderdagochtend zullen veel auto’s vies zijn.

De zonsopkomst kan door het stof al rodere kleuren tonen, maar de concentratie zal gedurende de dag verder toenemen en de kans op extra warme kleuren is bij zonsondergang nog groter.

Het Saharastof zal de zon overdag niet geheel tegenhouden, maar maakt de zon wel iets minder fel. Ook de lucht is minder blauw en het waas van het stof lijkt een beetje op dat van sluierbewolking.

Saharastof bestaat uit hele kleine zandkorreltjes en kan door de afschermende werking zelfs zorgen dat de temperatuur één of twee graden lager uitvalt dan volgens de berekeningen van weermodellen.

Behalve het stof dat met de regen naar beneden komt hoeven we verder geen overlast van het stof te verwachten. Dit is wel anders in het noorden van Afrika en in Spanje. Daar is de lucht ook bij het aardoppervlak gevuld met stof. Op sommige plaatsen is de lucht oranjebruin door het stof. In mindere mate is de lucht in Frankijk ook stoffig.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.