Ads Top

Klokkenluider draagt nieuw bewijs aan voor zware vervuiling van Nederlandse waterwegen met plastickorrels

Uit een nieuw rapport, in handen van Plastic Soup Foundation, blijkt de Westerschelde zwaar vervuild te zijn met zogenaamde ‘nurdles’, kleine plastickorrels afkomstig uit de plasticindustrie.

Het rapport is op eigen initiatief geschreven door een Nederlandse ambtenaar en het onderstreept opnieuw de reden tot grote zorg over deze vorm van plasticvervuiling.

De verschijning van dit rapport valt samen met UNEA 5.2, de VN-top in Nairobi, waar gesproken is over een juridisch bindend, wereldwijd verdrag tegen plasticvervuiling. Het onderzoek van de klokkenluider toont opnieuw aan hoe noodzakelijk het is om de immense plasticvervuiling zo snel mogelijk wereldwijd aan te pakken alvorens nog meer nieuw plastic te gaan produceren.

Het rapport, gebaseerd op maandenlang onderzoek, brengt honderdduizenden gevonden nurdles in kaart en analyseert de diverse wind- en weersomstandigheden, getijden, sluizen en de vorm van het land om zo de herkomst van de plastickorrels te kunnen achterhalen. Op basis van de gedane vondsten durft Plastic Soup Foundation de inschatting te maken dat het in totaal om miljoenen nurdles gaat.

Voor de vermoedelijke bronnen van de gevonden nurdles wordt in het rapport gewezen naar plasticproducenten op verschillende locaties, waaronder Terneuzen en Antwerpen, en naar waterzuiveringsinstallaties langs de zuidoostkust van het Verenigd Koninkrijk. In Engelse rioolwaterzuiveringsinstallaties worden zwarte ‘biobeads’ gebruikt om het water te filteren. Via de rivieren Orwell en Stour belanden deze beads in de Noordzee en komen zo in Nederland terecht. Gezien de grote hoeveelheden die de onderzoeker heeft aangetroffen, is het waarschijnlijk dat hevige regenbuien de oorzaak zijn geweest van grote lekkages.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.